Vissa delar av forumet är endast tillgängligt för registrerade användare. Det är kostnadsfritt att registrera sig på forumet. Vänligen Logga in eller Registera dig för att ta bort detta meddelande.

Välkommen, Gäst
You have to register before you can post on our site.

Användarnamn
  

Lösenord
  

Sök forum

(Avancerad sökning)

Forum Statistik
» Medlemmar: 199
» Senaste medlem: Gösta Evén
» Forum trådar: 622
» Forum inlägg: 3.967

Fullständig statistik

Användare on-line
Förnärvarande är det 17 användare on-lines.
» 1 Medlem(mar) | 15 Gäst(er)
Bing, Sokrates

Senaste trådar
Sushi making machine
Forum: Mat & Dryck
Senaste inlägg: Sokrates
1 timme sedan
» Inlägg: 0
» Visningar: 8
Veckans filosofi
Forum: Filosofiska rummet
Senaste inlägg: Ljusne-Håkan
Idag, 10:03
» Inlägg: 27
» Visningar: 4.526
Veckans bild 2019
Forum: Fotogalleriet
Senaste inlägg: Sokrates
Idag, 01:03
» Inlägg: 23
» Visningar: 1.939
Framtidsfullmakt
Forum: Ekonomiska klubben
Senaste inlägg: Sokrates
2019-03-16, 20:03
» Inlägg: 0
» Visningar: 34
Volvo 745 115 hkr som dra...
Forum: Dragbilar
Senaste inlägg: Sokrates
2019-03-16, 01:03
» Inlägg: 10
» Visningar: 126
Cirk. Pump Primus sprängb...
Forum: Värmare
Senaste inlägg: Ljusne-Håkan
2019-03-16, 01:03
» Inlägg: 5
» Visningar: 753
Egenproducerad musik
Forum: Musikhörnan
Senaste inlägg: Hagbard
2019-03-15, 16:03
» Inlägg: 67
» Visningar: 17.469
Tecken på vikande högkonj...
Forum: Ekonomiska klubben
Senaste inlägg: Sokrates
2019-03-14, 12:03
» Inlägg: 9
» Visningar: 601
Reservdelar till Primuspa...
Forum: Gasol
Senaste inlägg: Hagbard
2019-03-11, 14:03
» Inlägg: 7
» Visningar: 154
Hur släp-/husvagnars vikt...
Forum: Säkerhet & Larm
Senaste inlägg: Sokrates
2019-03-11, 11:03
» Inlägg: 4
» Visningar: 152

 
  Sushi making machine
Skickad av: Sokrates - 1 timme sedan - Forum: Mat & Dryck - Inga inlägg

Om man inte vill hålla på att rulla Sushi med bambumattor kanske följande "Sushi Bazooka" vara av intresse:

www.morerate.com - the-sushi-bazooka-all-in-1-sushi-making-machinePrint this item

  Framtidsfullmakt
Skickad av: Sokrates - 2019-03-16, 20:03 - Forum: Ekonomiska klubben - Inga inlägg

Sedan den 1 juli 2017 kan man upprätta Framtidsfullmakter - Lag (2017:310) - och då slipper man att Överförmyndaren utser en Godman när man inte längre kan sörja för sin person.

En framtidsfullmakt börjar gälla när du själv inte längre kan ta hand om dina ärenden. Fullmakten kan gälla både för personliga och ekonomiska angelägenheter. Det kan till exempel vara löpande ekonomiska saker, som att betala räkningar, förvalta tillgångar som du har på banken och att ta hand om avtal om el, hyra eller olika abonnemang.

- Tanken med en framtidsfullmakt är att den ska vara ett alternativ till att utse en god man eller en förvaltare och kan ge enskilda personer större integritet och självbestämmande i både ekonomiska och personliga angelägenheter, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

(www.konsumenternas.se - framtidsfullmakt-ny-sorts-fullmakt-fran-den-1-juli-2017)

Det är fullmaktshavaren som bedömer när ett sådant tillstånd [när fullmaktsgivaren inte kan ta hand om de angelägenheter som framgår av fullmakten] har inträtt. Fullmaktshavaren kan begära att tingsrätten ska pröva om fullmakten har trätt i kraft.

Det kan också anges som ett krav i framtidsfullmakten att tingsrätten ska pröva om fullmakten har trätt i kraft.

Den som innehar fullmakten ska meddela fullmaktsgivaren, dennes make eller sambo samt dennes närmsta släktingar att fullmakten har trätt i kraft och vad den innehåller. Ett sådant meddelande kan göras muntligen eller skriftligen.

(www.swedishbankers.se - framtidsfullmakter)

Jag har skapat en mall för Framtidsfullmakt som är baserad på en gratismall från avdragslexikon.se - framtidsfullmakt-gratis-mall.

Följande formkrav gäller för Framtidsfullmakt:

  • Fullmakten får upprättas av den som fyllt 18 år och som inte är beslutsoförmögen.
  • Fullmakten ska vara skriftlig och fullmaktsgivarens underskrift ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.  Vittnena ska i sin bevittning intyga att de var samtidigt närvarande. 
  • Vittnena ska i sin bevittning också intyga att fullmaktsgivaren är vid sunt och fullt förstånd och att denne  undertecknat fullmakten av fri vilja. 
  • Vittnen får inte vara under 15 år och får inte vara jäviga, det vill säga ha ett direkt släktskap med fullmaktsgivaren eller själva vara fullmaktshavare.
  • En framtidsfullmakt kan enligt lag återkallas.
  • Vid ändring av framtidsfullmakten gäller samma krav som när man upprättar en framtidsfullmakt för första gången, om inte ändringen endast gäller att fullmakten ska begränsas.
  • Fullmakten ska uppvisas i original när den används gentemot tredje man, till exempel en bank.
(www.swedishbankers.se - framtidsfullmakter)

I Framtidsfullmakten är det valfritt om man vill utse en granskare eller ej.

Fullmaktsgivaren (dvs. den som ger ut en fullmakt) får i framtidsfullmakten utse någon som ska granska fullmaktshavrens (dvs. den som får fullmakt att representera någon) verksamhet. Detta framgår av 23 § lag om framtidsfullmakter. Det finns alltså en möjlighet att utse en granskare, men det finns inget krav på att en granskare måste utses.

Möjligheten att utse en granskare finns eftersom det inte sker någon kontroll från samhällets sida att fullmaktshavaren sköter sitt uppdrag och agerar enligt dina intressen. Om du har utsett en granskare har den rätt att begära att fullmaktshavaren ska lämna en redovisning för sitt uppdrag. Syftet med en granskare är alltså att den ska se så att fullmaktshavaren agerar i enlighet med dina intressen.

Fördelen med en granskare är att det finns någon som håller koll på att fullmaktshavaren sköter sitt uppdrag. Känner man att man vill ha en granskare så ska man skriva in namn på den personen i framtidsfullmakten.

Även om man inte utser en granskare ska fullmaktshavaren på begäran av fullmaktsgivarens make eller sambo eller närmaste släktingar lämna redovisning för sitt uppdrag. Redovisning behöver dock inte lämnas oftare än en gång per år, 24 § lag om framtidsfullmakt.

Sammanfattningsvis är det alltså frivilligt om man vi ha en granskare. Man behöver inte ha det. En granskare ska hålla koll på att fullmaktshavaren sköter sitt uppdrag och agerar enligt dina intressen. Fördelen är alltså att det finns en person som kan kontrollera fullmaktshavarens uppdrag eftersom det från samhällets sida inte sker någon kontroll.

(lawline.se - granskare-av-framtidsfullmakt)Bifogade filer
.doc   Framtidsfullmakt_mall.doc (Storlek: 10,5 KB / Downloads: 0)
Print this item

Wink Volvo 745 115 hkr som dragare?
Skickad av: Ljusne-Håkan - 2019-03-13, 20:03 - Forum: Dragbilar - Inlägg (10)

Haha, det går väl inte? Förra bilen en 945 Lättrycksturbo gick fint utan vagn, men med 1200 kilo Cabby påkrokad blev den knepigt slö o drog 1,4 liter milen, man fick växla ner i måttliga motlut. Är det nån som minns hur det var att dra med gamla sugmotorer utan turbo? Om de motorerna har sitt vridmoment på låga varv borde det funka. Har lite mkt lösa ideer om att skaffa en gammal skattefri Volvo 745 att dels dra vagnen och att frakta musikutrustningen i. Alla andra bilar är för små för mina spelgrejer. Och nyare bilar än den V70 diesel från -07 jag har nu kan bli vansinnesdyra att laga vad jag förstått. Pensionen är ca 7500 i månaden så det gäller att vara lite listig. En gammal motor utan turbo som pajar är nog bra för börsen. Frun åker nästan ny mindre bil å, så det borde inte vara allt för skamligt med en 745 Smile Men dom kanske är rent ohyggligt slöa?

En annan grej, många av de äldre Volvona har fått diffen svetsad ser jag i annonserna, antagligen bra när det är halt, men hur funkar det att vända med fullt rattutslag på sommarasfalt med fullt lass högtalare o slutsteg i hela bilen, inkl fällt baksäte. Drar man drivaxlarna till spiraler då?

Print this item

  Brandförlopp
Skickad av: Sokrates - 2019-03-11, 00:03 - Forum: Brandsäkerhet - Inga inlägg

Print this item

  Reservdelar till Primuspannor?
Skickad av: Ljusne-Håkan - 2019-03-09, 23:03 - Forum: Gasol - Inlägg (7)

Fick nyss min Långe Janpanna från 89 fixad med lite nya delar, grejerna fanns o var inte dyra heller.
Hur är det med service o grejer till Primus, om man skulle få för sig att köpa en Solifer eller Polar? Företaget Primus är väl borta sen länge?

Skickat från min SM-A600FN via Tapatalk

Print this item

  Lotus kolgrill
Skickad av: Sokrates - 2019-03-08, 10:03 - Forum: Mat & Dryck - Inga inlägg

lotusgrill.de

Print this item

  Uppblåsbara LED-lampor
Skickad av: Sokrates - 2019-03-05, 13:03 - Forum: El - Inga inlägg

Det finns uppblåsbara LED-lampor som tar liten plats i packningen.

mpowerd.com

Print this item

  Lithium-ion batterier och dess risker
Skickad av: Sokrates - 2019-03-04, 12:03 - Forum: Säkerhet & Larm - Inga inlägg

Jag klickade av misstag på fel knapp. Skulle spara detta inlägg som ett utkast medans jag fortfarande samlar information om Lithium-ion batterier, men nu får det väll bli synligt för alla under tiden som jag "pillar till" inlägget pö om pö Smile

batteryuniversity.com - How to Prolong Lithium-based Batteries

litiumjonbatteri från Apple laddar snabbt upp till 80 % av kapaciteten och växlar sedan till långsammare underhållsladdning . . . Mjukvaran kan begränsa laddning över 80 % om den rekommenderade batteritemperaturen överskrids. Det här sättet att ladda gör att du kommer iväg snabbare, samtidigt som batteriets livslängd ökar.

Kapaciteten hos litiumjonbatterier minskar något efter varje hel laddningscykel.
(www.apple.com - why-lithium-ion)

Det går alldeles utmärkt att spränga laddningsbara litiumbatterier och starta brand om man får ett fel i laddaren som gör att den inte stänger av i tid. Det är definitivt ingen myt. Överladdning värmer upp cellen och ökar trycket tills höljet brister (celler med metallhölje smäller rejält) och den brännbara elektrolyten antänds och sprayas ut. Även små litium-batterier kräver respekt . . .
(www.testfakta.se - se-upp-batterimyterna)Lithium reagerar med vatten:Vid ett flertal tillfällen har elbilar börjat brinna p.g.a. fel i bilens batteri.I Januari inträffade det en brand i Freddy Fagerströms "racing shop" som lär vara orsakad av ett lithiumbatteri.

nitroz.solidtango.com Motorsoffan #215 - 4 minuter in i videon pratar man kortfattat om den brand som inträffade i Freddy Fagerströms "racing shop".

Bilder på hur det ser ut efter branden i Freddy Fagerströms "racing shop" finns publicerade på www.eurodragster.com - 21 Januari - "Fagerström's involuntarly flame job".

I videon från Nitroz Motorsoffa nämns att det finns säkerhetspåsar för laddning och transport av lithiumbatterier. Man nämner även att en del laddar lithiumbatterier i ugnar för att eleminera brandrisken, men att detta inte löser problemet med den giftiga röken som också skitar ner ordentligt. Som den ultimata lösningen för att ladda lithiumbatterier nämns ungn med skorsten, t.ex. en braskamin, för att även få ut röken på utsidan om lithiumbatterier fattar eld under laddning eller förvaring.

Här är en video där man testar en säkerhetspåse för lithiumbatterier:electricbike-blog.com - the-safest-place-to-charge-lithium-batteries-is-in-your-woodstove

batteryuniversity.com - Safety Concerns with Li-ion

www.thoughtco.com - Why Lithium Batteries Catch Fire

www.upsbatterycenter.com - How to Extinguish Lithium Battery Fires

Print this item

  Tunn solpanelsväska
Skickad av: Sokrates - 2019-02-23, 12:02 - Forum: Solpaneler - Inga inlägg

Blev tipsad om en solpanelsväska (i Facebook Gruppen "Husbilskompisar.se") som är gjord av tunna flexibla solpaneler, som gör att den tar väldigt lite plats på höjden. Eftersom väskan är av mjukt material kan man vid tillfällen också lägga upp den på taket där den kan förankras med kraftiga sugpropppar.

Dokio 100W 110W (55Wx2Pcs) 18V Flexible Black Solar Panels Foldable

[Bild: UiUH5c9.jpg]

När vi enbart reser med Campingbilen skulle denna tunna solpanelsväska vara ett bra komplement till de två små (20W) rigida solpaneler som sitter monterade ovanpå de båda takboxarna. Eftersom den är tunn i hopvikt läge kan den enkelt transporteras under hatthyllan, utan att ta någon nämnvärd plats. Jag tror att jag får lägga en beställning vad det lider.

Print this item

  Penningtvätthärvan
Skickad av: Sokrates - 2019-02-20, 13:02 - Forum: Ekonomiska klubben - Inlägg (2)

Nu har även Swedbank dragit in i den ryska penningtvätthärvan som uppdagades vid Danske Bank. I denna härva figurerar Sergej Magnitskij och Bill Browder.

www.di.se/live/bill-browder-havdar-att-han-har-bevis-som-kopplar-swedbank-till-danske-harvan

www.svt.se/special/swedbank

www.svt.se/special/swedbank/magnitskij

Martin Armstrong har god insikt i vad som har föregått bakom kuliserna och han har skrivit mycket om "The Magnitskij Act", som även berör Bill Browder, Edmund Safra, etc. 

www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/hillarys-connections-to-russia-gate-schumers-resolution-to-prevent-any-investigation-in-the-magnitsky-act

Print this item