(2019-03-25, 23:03)Rolle R Skrev: Tyvärr så har jag ingen aning om det. Det är så gamla grejer så man hittar ingen info om sakerna.
Elpatronen är en Primus 8085 om det kan säga dig nåt.
Nej, jag måste medge att jag inte har någon vetskap om funktionen av Primus pannan, men jag brukar kunna läsa ett och annat elschema. Min fundering rör logiken i ditt system.
Om du har en multimeter kan du ohm-mäta över termobrytaren och se om den är öppen eller sluten nu när det inte finns något värme i systemet.
Vid närmare eftertanke börjar jag tro att termobrytaren kan ha funktionen av ett överhettningsskydd och då skulle den bryta strömmen innan vattnet når alltför hög temperatur, t.ex. för att undvika att vattnet kan börja koka. Om denna gissning är riktig tycker jag det blir fel att termobrytaren bryter strömmen till cirkulationspumpen. Om detta antagande är riktigt skulle jag sätta strömmbrytaren på ledningen från batteriet som i sin tur strömförsörjer både cirkulationspumpen termokontakten på elpatronen. Från termokontakten på elpatronen kopplar jag rumstermostaten som i sin tur strömmförsörjer tillslaget av elpatronen. Funktionen blir då att när man slår till strömbrytaren startar cirkulationspumpen och rumstermostaten erhåller spännning så länge som termobrytaren inte har öppnat p.g.a. av hög vattentemperatur. Rumstermostaten kommer då enbart styra till/från slag av elpatronen. Cirkulationspumpen kommer att gå hela tiden när strömbrytaren är tillslagen.
Jag tycker att det blir helt fel att styra cirkulationspumpen utifrån lufttemperaturen. Den måste styras utifrån vattentemperaturen för att tillse att vattnet cirkulerar för att undvika överhettning.
”Jag kanske ogillar din åsikt men jag försvarar med näbbar och klor din rätt att uttala den.”