Hur man gör Pitepalt i en husvagn…
Först så häller man upp en stadig Whisky…
En sexa blir oftast ganska bra…
Sen så går man och handlar lite potatisar (ej färsk eller ny), rimmat sidfläsk, kornmjöl och vanlig vetemjöl…Salt.
Innan man tar något av Whiskyn…Luktar ju så hemskt annars…
På med lite AXE under armarna funkar bra...
Går tillbaka till vagnen och rör ihop ingredienserna…
Obs!
Fyll pannmuren med vatten och tänd brasan därunder först…(lätt att glömma annars).
Ingredienserna blandas ihop som följer…Ta nu halva Whiskyn…Lätt att glömma…
Oj, glömde att man måste koka en ca 8-10 normalstora jopan (skalade) som sedan skall kallna först…
Läge för resten av Whiskeyn….Medans potatisen kallnar….
Fyll sedan på glaset igen med en sexa Whisky…
När allt sedan är klart så är det bara att grylla ihop det mesta….
Själv brukar jag ta en vanlig köttkvarn och börja med det rimmade sidfläsket…Smörjer kvarnen ganska bra…
Nu är det läge för en liten stänkare...
När fläsket har gått igenom så fortsätter jag med en stänkare till…
Sedan tar jag och fyller på glaset en gång till med en sexa…
Läge för den kokta potatisen nu…Genom kvarnen med det och fortsätter därefter med en stänkare till…Smörjer ganska bra.
Och för att få Pitepalt så skall nu den råa potatisen genom kvarnen…ca 15-20 st…
Sedan är det läge igen för en stänkare…
Och nu börjar egentligen själva tillredningen…
Blanda ihop allt i en karott eller stor bunke med lite salt och en näve kornmjöl och fyll på med vetemjöl tills man kan forma lagom stora ”bullar” (ha en skål med vanligt vatten bredvid för att skölja händerna emellan, samtidigt som man tar en stänkare till).
Använd en stor träslev för transporten till det, nu varma vattnet, i pannmuren.
Paltarna sjunker till botten och flyter upp när dom är klara…
Serveras med skirat (riktigt) smör med en liten kvist på (kan slängas då man ätit färdigt).
Lycka till….
Och när allt är klart och det skall dukas upp så glöm inte en stark och en Skåne...För smakens skull.