2022-05-24, 11:05
(2022-05-20, 10:05)apersson850 Skrev: Ett synkronverk fungerar bra, även med känsligare elektronik, så länge elektroniken är ensam om att leva på verket. Det är när andra laster varierar mycket som det kan knastra till på utgången.
Betänk att vattenkraftverk är synkronverk, bara större. Skillnaden är att när du kopplar in din vattenpump på 0,735 kW hoppar inte Gigantiske Gerhard speciellt högt. Däremot påverkas ditt lilla elverk högst påtagligt, vilket gör att om du har känsliga ting anslutna samtidigt, då kan de få en snyting.
I den lilla världen, där man inte har tyngden av en stor turbin och generator bakom sig, används istället inverterprincipen, där elektroniken snabbt kan reagera på belastningsförändringar och hålla rätt på frekvensen. Inverterelverk fungerar som frekvensomriktare med fast utfrekvens. Man låter generatorn lämna växelström, så gott den kan. Strömmen likriktas och laddar ett kondensatorbatteri. Efter detta sitter en IGBT-brygga, som styrs så den tillverkar växelspänning med önskat antal faser av likspänningen.
Därför kan man låta generatorn gå med olika varvtal, beroende på belastning. Den påverkar ändå inte direkt frekvensen.
Fotnot: Gigantiske Gerhard är smeknamnet på Harsprångets största turbin/generator, med en effekt om 450 MVA.
Problemet är väl just att man vill plocka på så mycket det går på det lilla elverket för att tillvaron ska bli drägligare när elnätet ligger nere. Känns lite lyxigt att koppla ur kyl och frys för att titta på TV
Det kommer mycket kul teknik på området "eltillverkning". Företaget jag arbetar på tittar på en lösning att göra el av träspill. Verkar intressant.
https://www.operjo.se/produkter/biobraen...gning.html
Skickat från min moto g(8) power lite via Tapatalk