2020-12-09, 15:12
(Detta inlägg var senast redigerat: 2020-12-09, 15:12 av apersson850.)
(2020-12-08, 17:12)Hagbard Skrev: Praktiska prov ger nog bättre resultat än empiriska.Hur tänkte du nu? "Empiriska siffror" betyder just "värden som bestämts genom praktiska försök, inte genom teoretiska beräkningar."
Quote:Jämför man Månssons siffror och dina så skiljer det ganska markant då ventilationsförlusten ingår i Månssons men inte i dina empiriska.Det beror alltså på något annat, då vi mätt på samma sätt.
Quote:Lägger man på ca 500 W/h på dina så hamnar ni ganska lika då beräkningen utgår från att vagnen är godkänd för 4 personer.Jag ser att jag kan upprepa vad jag skrev tidigare: Notera att effekt, som mäts i watt, är momentan. Den är inte "i timmen", den är bara nu. Men ditt resonemang stämmer inte generellt. Jag tänkte i samma banor, så jag plottade våra två kurvor mot varandra. Det visade sig att de har samma ekvationer, bortsett från riktningskoeffcienten. Vilket är precis vad man kan förvänta sig, om den ena vagnen är sämre isolerad eller har större ventilationshål. Eller lite av båda, rentav.
Quote:I ditt fall vid -10 ute och 20 inne och en skillnad på 30 grader och den volym du har i vagnen så borde ventilationsförlusten bli ca 518 W/h enligt de beräkningar som brukar gälla som du får räkna med, samt då också de transmissionsförluster som väggarna ger.Så är alltså inte fallet. Det finns inga extra förluster att räkna med. Jag har mätt upp de som finns, och det är det värdet som jag redovisar. Huruvida vagnen jag har är utrustad med "för små" ventilationshål, eller om det är det välkända dubbla taket som lugnar ner förlusterna, det kan jag inte avgöra. Men det ska alltså inte läggas till några 518 W, utan 2022 W är vad det är.
Quote:Då borde du hamna på 2022 + 518 = 2540 W/h.Ventilationen är alltså inbakad i mitt försök, precis som i Månssons. Skillnaden är bara att han mätt vid fler temperaturer. Något som är helt onödigt om det gäller en vagn utan ventilation, då en annan referenspunkt per definition redan är känd. Men även med grundventilationen, alltså med alla öppningsbara hål stängda, lär Reynoldstalet vara ganska lågt vid de lufthastigheter som det rör sig om. Antagandet att även ventilationsförlusterna är någorlunda linjära med temperaturskillnaden lär stämma. Det påvisas också av att Månssons kurva är nästan lika rak som min.
Men då ventilationen ökar i o m att graderna ute skjunker så kan ventilationen öka upp till 50%.