2019-12-30, 11:12
(2019-12-30, 03:12)Ljusne-Håkan Skrev: På ett annat känt forum undrade jag om man kan få varmt snabbare i en utkyld vagn med enbart elpannan om man kör på 230 volts cirkpumpen jmf med 12 volts pumpen. Min 230 volts pump är kass så jag kan inte testa det. Anledningen till frågan var att jag för några år sen läste "expert"-utlåtanden om att man fick mycket "bättre" värme med 230 voltspumpen igång. Och detta därför att 230 voltspumpen har större kapacitet, den pumpar alltså fler liter per minut. Så sa man den gången... Att den 230 voltsdrivna orkar pumpa mer lät logiskt då. Men om vattnet rusar genom värmeväxlaren väldigt fort, då hinner det ju inte bli lika hett som om det rinner lite saktare...? Långsam cirkulation hettar upp vattnet mer när det passerar värmeväxlaren, men istället så hinner det ju svalna mer innan det gått varvet runt i husvagnen. Hur räknar konstruktörer av vattenburna värmesystem ut vilken fart på cirkulationen som är den optimala?
Hur som helst, nu när jag frågade om samma sak påstod de som svarade där att det tvärtom är mkt bättre kapacitet på 12-voltspumpen! Vill man ha varmt fort i en utkyld vagn är det 12 voltspumpning som gäller sa man. Vilket är rätt? Vilken pump pumpar flest liter per minut?
Sen fick jag de sedvanliga svaren om sånt jag inte frågade om, fast jag skrev att jag bara var intresserad av värme från elpatronen. Flera stycken "berättade" då att gasolvärmen ger mkt mer värme. Det är ju lite märkligt, frågar man om en mkt specifik sak, så är ändå ca tre av fyra svar svar på nåt man inte frågar om, och oftast sånt som alla redan vet. Tex att gasolen ger typ 6 kw värme och elpatronen bara 2 kw i en Alde Långe Jan. Det är ett lite intressant psykologiskt fenomen jag ofta funderar på. Och nu ska det bli spännade att se om någon även här kommer att skriva att gasolvärmen är effektivare. Fast jag redan vet det.
För att inte gå in på en massa ekvationer om enrörsystem så är det enkla svaret att båda pumparna har ungefär samma kapasitet.
Den uppepå pannan är en "lyftande pump" och den på Elpatron är en "tryckande pump"
Den "lyftande pumpen" har hjälp av "termosifonen" (varmt stiger) i pannan och Aldepannan 29xx behöver egentligen ingen pump utan klarar sig bra ändå, men det blir jämnare fördelning med en pump.
Pumpen på Elpatron har ingen hjäp av "termosifon" (väldigt liten) utan behöver då vara lite starkare för att trycka runt vätskan.
Men jag är av den uppfattningen att de som konstruerat systemet har valt produkter utifrån det som är "bäst" fungerande tiil ett enrörsystem med diametern 22 mm.