Camping Forum - Din campingplats på nätet

Full Version: Veckans bild 2023
Detta är en förenklad verision av forumet. Visa full verision i original format.
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Då får jag komplettera med en bild över Vättern. Den här är tagen från campingen i Gränna.

[attachment=735]

Vättern är förstås inte lika stor som Vänern, men betydligt djupare. Trots att ytan på Vänern är betydligt lägre ligger Vätterns botten under Vänerns.
Om någon vill ha en räkneövning kan ni fundera på om man kunde spänna en vajer från norra till södra änden på Vättern, så vajern är rak, då kommer den att gå under ytan på sjön, på grund av jordens krökning. Hur långt under hamnar den mitt på sjön? Räcker djupet i Vättern till?
Vättern är 126 km lång, jordens omkrets 40075 km och jordradien 6371,2 km. Så slipper ni jaga ingångsvärden.
När jag ser den matematiska övningen får jag flashbacks till allt räknande på högskolan i slutet av 90-talet. Då hade jag nog kunnat ge dig ett svar. Nu håller jag tummarna att jag inte är ensam om att gå bet.

Skickat från min moto g(8) power lite via Tapatalk
Nåja, det här håller sig på gymnasienivå. Åtminstone om man läser teknik eller naturvetenskap.
Söderhamnsfjärden. Knäppt med mobil.[attachment=737]
En ny vecka har tagit vid och det är dags att utse förra veckans bild.

Grattis apersson850! Du koras till vinnare för veckans bild V26 med bidraget "Sonedgång över vättern".

Ljusne-Håkan var idag snabb med en bild några timmar efter tolvslaget, så nu har vi redan en bild för den nya veckan och behöver inte gå lottlösa.
Här, i Röttle, tre kilometer söder om Gränna, stod Grännas industriella vagga. Här började Per Brahe den yngre anlägga kvarn, såg, hyvleri och allehanda industrier som behövdes på den tiden, som borrverk för muskötpipor och poleranläggning för svärdsklingor.
Idag finns fortfarande ett vattenfall, om än med mindre mängd vatten, på grund av ett elverk som byggdes 1923, och en fungerande kvarn med vattenhjul.

[attachment=739]

Angående Vättern (som ån rinner ut i) och dess djup så skulle en vajer spänd från ände till ände gå ungefär 350 meter under ytan mitt på sjön. Så djup är inte Vättern, även om en djuphåla strax söder om Visingsö når ner till 128 meter under ytan, och därmed ungefär 40 meter under havsytan.
Tack för trevlig historieberättelse och räknetest. Hittade ett exempel där de räknat på just det du beskriver. Även om djupet i det exemplet blev lite mindre så blev jag förvånad att det trots allt blir ett så högt värde. Antar att vi kan utesluta att jorden är platt om nu någon i foliehatt hävdar det.

Länk om någon önskar fördjupa sig i ämnet.
https://static.skridsko.net/llk/artiklar...attern.htm

Skickat från min moto g(8) power lite via Tapatalk
Jag tog mitt djup från en tidigare uträkning (kollade inte mot de värden jag angivit nu), och inser nu att mitt värde var baserat på en uppgift om att Vättern är lite längre än de uppgifter jag hittat nu.
Med mina värden, som jag redovisade ovan, blir djupet 310 meter. Att han får 260 meter beror på att han har uppgifter om en lite kortare sjö och har använt en längre jordradie än vad man brukar använda som standard idag.
De flesta blir förvånade av att det är så djupt man hamnar, även om det är helt teoretiskt. Efter den här matteövningen brukar jag fråga om ett snöre runt jorden. Det blir ju 40075 km långt om det ligger på marken, och vi antar att jorden inte haft några ojämnheter (berg). Hur mycket längre blir snöret då om det istället sitter på stolpar, en meter upp över jordytan?
Många blir förvånade av det också.
Var absolut inte ute efter att rätta fel på några meter hit och dit. Det som förvånar är just det ett det blir så mycket. Tycker det är kul med den typen av matematik. Det blir ofta extrema och oväntade utfall.
Jag hade en mattelärare för många år sedan som gav oss sin favorit "gurkproblemet". Man utgick från ett en gurka på 300 gram som har 97% vattenhalt och fick till uppgift att räkna ut hur mycket gurkan väger när den torkat till en vattenhalt på 30%. Den blir inte tung.
Känner att vi diskuterar i fel tråd även om det inte är så många aktiva trådar just nu

Skickat från min moto g(8) power lite via Tapatalk
En bild utom tävlan som kanske ofta beskriver verkligheten [Bild: 09a85ab1cb3a2663968a3beee8210883.jpg]

Skickat från min moto g(8) power lite via Tapatalk
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21