Vissa delar av forumet är endast tillgängligt för registrerade användare. Det är kostnadsfritt att registrera sig på forumet. Vänligen Logga in eller Registera dig för att ta bort detta meddelande.

Trådrankning:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centalbankerna och deras vansinne
#61
Dagens politiker och riksbanksledning har en förmåga att inte vidta åtgärder i rätt tid. När dom väl vidtar åtgärder är det vanligtvis alltför sent. Därmed blir deras aggerande kontraproduktivt och leder till förstärkning av upp- och nergångarna, i stället för att balancera svängningarna. 

Ränteavdragen borde ha trappats ner för länge sedan när Sveriges ekonomi var på väg upp i högkonjukturen. Att trappa ner ränteavdragen när Sveriges ekonomin är på väg in i en lågkonjuktur kommer att medföra en än brantare nedgång.

Magdalena Andersson vill trappa ned ränteavdraget, och hon har med sig både Centern och Liberalerna. En förändring skulle få katastrofala följder menar Peter Malmqvist är analytiker på Aktiespararna.
(www.di.se - Analytikern: ”Fullständig katastrof att ändra ränteavdraget”)

Riksbankens vansinniga penningpolitik med en negativ krisränta och massiva tillgångsköp under en brinnande högkonjuktur har medfört att fastighetspriserna har stigit brant, vilket i sin tur har inneburit att hushållen har lånat allt mer för köp av boenden. Vissa hushålls skuldsättning har därmed formligen exploderat.

Hushållens höga skuldsättning i kombination med nivån på ränteavdragen gör att politikerna blir tvingade att minska ränteavdragen även om det kommer att förstärka nedgången drastiskt. Det har stått klart sedan länge att dagens generösa ränteavdrag i kombination med hushållens höga skuldsättning är ohållbara och kommer att skapa ett stort "hål" i statens finnanser när högkonjukturen förbyts i lågkonjuktur.
”Jag kanske ogillar din åsikt men jag försvarar med näbbar och klor din rätt att uttala den.”
Svara
#62
EU-kommissionen skriver följande i sin rapport över det ekonomiska läget i Sverige:

Svensk ekonomi uppvisar fortfarande obalanser. Övervärderade bostadspriser och fortsatt stigande skulder hos hushållen utgör en risk för en oordnad korrigering.
(www.di.se - EU: Bomarknad och hushållens skulder skapar obalans i svensk ekonomi)
”Jag kanske ogillar din åsikt men jag försvarar med näbbar och klor din rätt att uttala den.”
Svara


Bookmarks

Växla forum:


Forummedlemmar som tittar på denna tråd: 3 Gäst(er)