Camping Forum - Din campingplats på nätet

Full Version: Mink 2.0 Sports Camper
Detta är en förenklad verision av forumet. Visa full verision i original format.
Sidor: 1 2
(2020-12-28, 21:12)apersson850 Skrev: [ -> ]Det finns så kallade öppna banor. Där anmäler man sig till en bana med önskad svårighetsgrad och längd. Sen deltager man tillsammans med alla andra, gamla som unga, om valde samma bana. Tid tas, om man vill jämföra sig med någon annan, men det är ingen tävlingsklass, så man tävlar bara efter eget kynne. Vilket kan innebära att man promenerar runt och högaktningsfullt struntar i vilken tid man får.

Vi får träffas någon gång, när Coronan lugnat ner sig, så ska jag ta dig med runt banan.

Absolut. Det vore kul både med ett campingmål och att leta sig runt en skog med hjälp av karta och kompass, inget modernt gps-fusk med plotter som i båten. 
Är det normalt 360 graders eller 400 graders kompasser man orienterar med?
Normalt sett bryr man sig inte om hur kompassen är gradindelad. Du använder inte den skalan ändå.
Lägger man en kompasskurs på traditionellt sätt, då lägger man linjalen på kartan för att få riktningen på sträckan man ska gå. Sen snurrar man kompasshuset tills linjerna i bottnen är parallella med meridianerna på kartan.
Därefter följer man kursen genom att vrida sig tills kompassnålen står parallellt med linjerna i kompasshuset, och så går man dit linjalen pekar. Några gradtal är aldrig inblandade.

Kör man med tumkompass lägger man den på kartan, snurrar tills nålen är parallell med meridianerna på kartan och sen går man i den riktning som sträckan är på kartan. Då rationaliserar man bort vridningen av kompasshuset, eftersom vinkeln gentemot norrpilen inte behöver överföras till kompassen. Man tar den direkt från kartan. Det är lite som att ha en karta med inbyggd kompass. Tumkompasserna har ingen gradindelning alls, för den är ännu mer meningslös där.
Sidor: 1 2