Camping Forum - Din campingplats på nätet

Full Version: Bodelsbatterier
Detta är en förenklad verision av forumet. Visa full verision i original format.
Sidor: 1 2 3
(2019-12-28, 14:12)Sokrates Skrev: [ -> ]Hittade följande webbsida om batterier för campingfordon:

www.mygenerator.com.au/blog/the-best-caravan-batteries

Litiumbatteri skulle jag inte vilja ha i en Husvagn dels för ev brand men också för att de ligger i kattegorin farligt gods vilket inte AGM och GEL gör.

Men handen på hjärtat, vi vanliga individer med en normal kunskap bör inte invekla oss i fördjypade handhavanden och konstruktioner som vi egentligen inte klarar av då vi är otroligt dåliga på att få de enklaste saker att fungera.

Jag är av den uppfattningen at "få" vet vad som finns innanför väggarna i en husvagn och hur det fungerar och att sedan kräva att dessa skall klara av svårare teknik är nog ganska omöjligt.

Det billigaste i det här fallet är nog ett vanligt vått/Gel/AGM fritidsbatteri med en vanlig kopplad laddare som är anpassad till batteriet så fungerar det bra om man tittar till detta lite då och då.
(2019-12-27, 20:12)Ljusne-Håkan Skrev: [ -> ]Somliga husbilsägare tycker nog att det är omöjligt att fricampa utan en 230volts bryggare som drar 800 eller 1000 watt som drivs via en saftig inverter. När kaffet runnit igenom gör man som hemma, låter bryggaren stå på i flera timmar. Een åker man på Biltema o skäller ut dom för att dom sålt ett skitbatteri.

Ha ha ha... Ja den var bra, precis så är det. Det man inte har i huvudet får någon annan ta skiten för, he he rena politiken...  Big Grin
(2017-11-23, 15:11)Ljusne-Håkan Skrev: [ -> ]Ser nu i mobilen att Erlandssons Brygga säljer Exide Dual AGM 60Ah för 995 kr, normalt 1995 kr. Black Friday rea.
http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/C...h?id=05996

Ett Dual batteri är i grunden ett "dubbelt" batteri (därav namnet) för att klara vissa situationer och kan vara lämpligt i båtar med bogpropeller men inte i husvagnar för där finns ingen bogpropeller.

Ännu ett batteri som vänder sig till en speciell kundkrets.

Det har bra värden för CCA, kallstartsfunktion (korta kraftiga strömuttag) samt att det är ganska bra vid djupurladdning men i det stora hela är det en kompromiss av två bra batterier, start och fritid. Men varför lägga slantar på ett sådant, förstår att dom har svårt att sälja dessa så dom får rea ut dom, för båtar har en tynande verksamhet idag med allt dyrare bränslepriser.
I den senaste vagnen jag blev tvungen att köpa har någon stoppat in ett AGM-batteri. Laddaren som sitter i vagnen är omställbar för AGM eller syrabatteri. Se där något som man också ska tänka på.
(2019-12-28, 15:12)Hagbard Skrev: [ -> ]Litiumbatteri skulle jag inte vilja ha i en Husvagn dels för ev brand men också för att de ligger i kattegorin farligt gods vilket inte AGM och GEL gör.

Jag delar din uppfattning och vill inte heller ha litiumbatterier i varken husvagnen eller campingbilen p.g.a. brandrisken. Dessutom finns det risk för att man eldar upp bilgeneratorn som är avsedda för laddninga av bly-syrabatterier, vilket visas i videon i följande tråd:

campingforum.net - Laddning av Litiumbatterier kan skada generatorn

Man gör nog klokt i att hålla sig till den batterityp som generatorn och elsystemet i bilen är byggd för. Det blir också svårt att köra mycket ström i 13-polskontakten till husvagnen för att kunna dra nytta av ett litiumbatteriers fördelar med snabb laddning i vagnen.
(2019-12-28, 21:12)Sokrates Skrev: [ -> ]
(2019-12-28, 15:12)Hagbard Skrev: [ -> ]Litiumbatteri skulle jag inte vilja ha i en Husvagn dels för ev brand men också för att de ligger i kattegorin farligt gods vilket inte AGM och GEL gör.

Man gör nog klokt i att hålla sig till den batterityp som generatorn och elsystemet i bilen är byggd för. Det blir också svårt att köra mycket ström i 13-polskontakten till husvagnen för att kunna dra nytta av ett litiumbatteriers fördelar med snabb laddning i vagnen.

Elementärt, min käre Watson.

Varför förändra det som tillverkaren tänkt ut från början.

Dom flesta system är uppbyggda med en tanke på funktion, samt en funktion över tid där man använt komponenter som stod till buds just vid detta tillfälle och som ansågs ekonomiskt bra för användaren. Denna kedja av komponenter är då anpassade till varandra för en beräknad livslängd under förutsättning att de sköts enligt föreskrifterna.

Under tiden så utvecklas tekniken och då uppstår det onaturliga, man försöker få in ny teknik i system som är byggda för en äldre teknik.
Sällan så hör man att det viktiga är egentligen att ersätta det som falerat i den teknik man har utan man försöker få in den nya tekniken som i de flesta fall orsakar problem då delkomponenten inte passar in i den teknik man har. Det gäller alla komponenter som "under tid" 
byts ut. 

Man måste se över hela kedjan av komponenter för att göra sig en uppfattnig om "vad" som skall ersättas och "hur" den skall ersättas.
Det vanligaste måste då vara att varje komponent skall ersättas med en "motsvarande" komponent för att systemet skall återgå till den grundtanke som det var tänkt att det skulle användas för och som det konstruerats och tillverkats för.

Kan egentligen inte vara svårare...
Ja, ha ha mina goa vänner...

Att ge sig ut i debatt om Batterier är egentligen att utmana ödet, det skrivs och det har skrivits spaltkilometer av "experter/expertis" om just Batterier och dess användning. Men när man sonderar terrängen vad som skrivs och skrivits så är det egentligen lite beklämmande då det oftast handlar om det man i dag uppfattar som väldigt vanligt och det är "lobbyism".

Vem skriver och vilket syfte ligger bakom och vad vill man uppnå?

Rekommendationer hit och dit säger egentligen inte så mycket, det väsentligaste är som jag tidigare nämnde "hur ser systemet ut idag".

Att rekomendera ett Batteri borde vara utifrån aspekten "vilket system har du", "hur är det uppbyggt", "vad skall du använda det till"?

Jag skulle vilja påstå att de flesta rekommendationer avseende ändrad Batteristatus innebär problem då inte hela kedjan ses över.

T ex man rekommendera ett Fritidsbatteri av konstruktionen AGM där det tidigare satt ett vanligt start/Dualbatteri som egentligen var avsett som ett startbatteri men som kallades för "Fritidsbatteri".

Ja man kan ju lustigt påstå att alla Batterier med märkningen CCA eller CA är startbatterier och inget annat.

Saxar man en del klipp från "en" expert så säger han som så:

"Kop fritidsbatterier som har tunnare blyskivor och vager da mindre, Biltema lar ha ett bra pris”

Det är ju precis tvärtom, Batterier med tunna plattor "är" startbatterier. Alla startbatterier har tunna plattor för att få ut större yta och snabbare uttag vilket då också innebär att det kan laddas snabbare.

Ett bra Fritidsbatteri skall innehålla "tjockare plattor" där det går trögare att få ut srömmen vilkett också innebär att det är trögare i påfyllnadsdelen (laddningen).

Och diskutionerna om att byta till ett AGM innebär egentligen lite problem, problemet innebär att få tag i ett AGM som är konstruerat för just Förbrukning och de som säljs över disk idag är inte ett sådant. Dessa Batterier är till 99% startbaterier fast i ett AGM schassi och har i regel betekningen CCA som betyder att det duger till kallstarter också.

Tittar man sedan på de Marina Batterierna som då har klassningen MCA så innebär det att dessa Batterier har tunna plator till stor storlek för att klara "kalstarter och Bogpropellrar".

Ett bra AGM Batteri för förbrukning skall inte ha märkningen CCA och vidare utan märks oftast i max uttagen Watt.

Och det roliga här är att dessa Batterier kostar lika mycket som runt fyra st vanliga Fritidsbaterier.

Det andra roliga är att dessa Batterier kräver en speciell laddutrustning och är inte detsamma som för ett likartat AGM som är avsett för starter.

Nu när vi ändå är inne på Batterier och i första hand då våta Batterier och de jag oftast använder är de som måste fyllas på.

Det som först tar död på ett bra Batteri är hur man sköter det, det säger nog alla som pratar om våta Batterier eller Batterier över huvud taget.

Men det man mindre pratar om är vad som hälls i Batteriet, Elektrolyten är ju en kemisk sammansättning av två komponenter den ena är svavelsyra och den andra är destillerat vatten (så rent som möjligt utan salter mm).

Och det är här lobbyisterna kommer in mangrant, ett Batteris livslängd beror på "vad" som finns i batteriet i form av Elektrolyt".

Batterivatten säger då det flesta, vad är då Batterivatten. Batterivatten som säljs över disk är INTE destillerat vatten utan det kan vara en produkt av avjoniserat, avmineraliserat eller omvänd osmon. Detta tycker Batteritillverkarna är bra för det förkortar livslängden med en massa år. Innan 1970 talet då det fanns en Destillationsapparat på det flesta större Tappar (mackar) så var det inga problem. Problemet uppstod då dom förbjöds där Tapparna sedan bara gick bakom skranket och fyllde på burkarna med vanligt kranvatten innan just Batterivatten kom ut på marknaden. Ja för denna tid så var det inte ovanligt att Batterier höll både 10 och femton år. Numera sägs det att livslängden ligger omkring 5 år.

Tittar man sedan på kostnaden för Batterivatten som genomgått rening enligt de tre tidigare metoderna så är det i förhållande dyrt gentemot ett riktigt Destillerat vatten som garanterar en längre livsläng på ett kanske dyrt införskaffat vått Batteri.

Kemetyls Batterivatten som är avjoniserat men inte avmineraliserat är ganska vanligt i handeln.

Julas batterivatten (vet inte var dom får det ifrån) är ett avmineraliserat vatten men inte avjoniserat och kostar idag 19.90.

Biltemas batterivatten har genomgått omvänd osmos och kostar idag 19.90 (Kan anses som bättre om man inte får tag i destillerat).

Apoteas destillerade vatten är "riktigt" destillerat och är den andra ingrediensen i Elektrolyt och kostar idag för en halvliter 39 kr (och kommer hem till dörren eller närmaste hämtställe) och kan vara väl satsade slantar om man tänker sköta om sitt nya våta Batteri. 

Lite från hjärnkontoret så här efter Jul...  Rolleyes
Exempel på Förbrukningsbatterier som är konstruerade för just Förbrukning.

https://www.batteriexpressen.se/product....gory_id=15

https://www.batteriexpressen.se/product....gory_id=15

Observera är inte Batteriet konstruerat för "Motorstarter" så är det ett rent "Förbrukningsbatteri" och är konstruerat för denna funktion.
Det här var spännande, innan jag skrev om Destillerat vatten och att A potea har för 39kr så kollade jag deras lager och det låg då på ca 20 st. Idag så slog jag en ny koll och då var det slut i lager... Huh

Det kan väl inte vara som så att den del har tänkt till och införskaffat riktiga grejer Huh

Det kan gå fort ibland  Big Grin
(2019-12-29, 23:12)Hagbard Skrev: [ -> ]Exempel på Förbrukningsbatterier som är konstruerade för just Förbrukning.

https://www.batteriexpressen.se/product....gory_id=15

https://www.batteriexpressen.se/product....gory_id=15

Observera är inte Batteriet konstruerat för "Motorstarter" så är det ett rent "Förbrukningsbatteri" och är konstruerat för denna funktion.
Dessa är säkert bra men de är ju oxå väldigt dyra. I info om dem nämns inte ens användning i husvagn/ husbil..
Sidor: 1 2 3