Camping Forum - Din campingplats på nätet

Full Version: Laddhybrid som husvagnsdragare?
Detta är en förenklad verision av forumet. Visa full verision i original format.
Sidor: 1 2
Kan en laddhybrid vara något som husvagnsdragare nu när dieselbilarna har hamnat i strykklass?

Vad sägs om en Kia Optima Sportswagon Plug-in Hybrid med en max. släpvagnsvikt på 1.500 kg?

". . . en 2,0-liters GDI-bensinmotor som arbetar tillsammans med en elmotor på 50 kilowatt (68 hk). Sammanlagd effekt uppgår till 205 hästkrafter och maxvridet till 375 newtonmeter. Till kombiversionen har koreanerna vässat energilagringen då litiumpolymerbatteriets kapacitet har vuxit från 9,8 till 11,26 kilowattimmar (kWh). Det ger möjlighet till längre körningar på enbart elektricitet (max 120 km/h). Över sex mil uppger Kia. Sedanen klarar ”bara” 5,4 mil.

Enligt den utopiska NEDC-körcykeln ligger förbrukningen på 0,15 liter per mil och koldioxidutsläppet på 34 gram per kilometer. Kia Optima Sportswagon Plug-in Hybrid klassas därmed som supermiljöbil enligt det svenska regelverket.
0-100 km/h går på 9,7 sekunder."

Batteripaketet har 7 års garanti och bilen kostar 404.900 kr.

(teknikensvarld.se - kia-optima-sportswagon-plug-in-hybrid)
Inget för den som inte är stenrik ...
Nog är säkert en hybrid jättebra dragare, problemet är ju att man får ju dra så lite med dom flesta...
Om man klarar sig med en bil som får dra 1.300 kg kanske Kia Niro kan vara ett alternativ. Bilen är en s.k. plugg-in laddhybrid och skall enligt Kia ha 58 km räckvidd vid enbart batteridrift. Priset är 302.900 kr (exlusive avdrag för klimatbonus).
Kias 7-års garanti låter bra i försäljningssyfte. Är Kiaägare och kan rekommendera eventuella köpare av det märket att för säkerhets skull räkna med att inte få något på garantin. Inget fel på bilen men mottagandet på verkstaden är otidsenligt dåligt. Tror det räcker att du sätter dit ett torkarblad som inte är Kia original så har du blåst allt vad garanti heter.
(2018-11-22, 20:11)LMC400 Skrev: [ -> ]Kias 7-års garanti låter bra i försäljningssyfte. Är Kiaägare och kan rekommendera eventuella köpare av det märket att för säkerhets skull räkna med att inte få något på garantin. Inget fel på bilen men mottagandet på verkstaden är otidsenligt dåligt. Tror det räcker att du sätter dit ett torkarblad som inte är Kia original så har du blåst allt vad garanti heter.

Tack för värdefull information. Tråkigt för Kia att dom inte sköter garantiärendena bättre.
Ja det är riktigt synd. Bilen i sig har varit hyggligt problemfri.
Om jag drar vagnen i max 80 med dieselvolvon, o det är lite kuperat, då behöver det inte var mycket medlut för att jag ska kunna släppa gasen o momentanförbrukningen dyker till noll hela medlutet. Vagnens levande kraft skjuter ju på lite grann som när man kör 24 meters lastbi o släpet trycker på. Kan inte en hybrid som laddar i utförsbackarna funka till att dra husvagn?
(2021-02-11, 23:02)Ljusne-Håkan Skrev: [ -> ]Om jag drar vagnen i max 80 med dieselvolvon, o det är lite kuperat, då behöver det inte var mycket medlut för att jag ska kunna släppa gasen o momentanförbrukningen dyker till noll hela medlutet. Vagnens levande kraft skjuter ju på lite grann som när man kör 24 meters lastbi o släpet trycker på. Kan inte en hybrid som laddar i utförsbackarna funka till att dra husvagn?

Jo, det lite av denna tanke som jag var inne på. På plan mark behövs det inte så mycket kraft för att hålla farten när man har överkommit igångsättningsmotståndet. Det är i uppförsluten som man behöver extra kraft och då kan elmotorn komma in, samtidigt som den kan fungera som elbroms i utförslöporna och generera ström till batteriet.

Personligen tror jag dock att dom kommer att börja vilja fasa ut hybridbilar också inom en inte så avlägsen framtid.
För en sån som mig med fattigpension är ingen ny bil att tänka på oavsett framdrivningssystem. Nästa bil blir nog en riktig gammal Volvo. Undrar när vi icke rika oduglingar förbjuds använda våra gamla bilar?
Sidor: 1 2